Dla miłośników serów nie ma nic lepszego niż zupa serowa podawana z przekąską z ciasta francuskiego lub domowymi grzankami. Istnieje wiele gatunków sera. Dzieli się je na przykład ze względu na gatunek mleka, konsystencję, zawartość tłuszczu, proces produkcyjny i czas dojrzewania. Ser zawiera wiele składników odżywczych. Technologią produkcji serów zajmuje się serowarstwo. Dzięki zawartości wapnia przyczynia się do zapobiegania próchnicy zębów. Posiada także w swoim składzie cynk, który wpływa na dobrą kondycję włosów i paznokci, oraz fosfor i potas. Znaleźć w nim można również
witaminę A i D.
Zupa serowa
Składniki
50 g sera koziego
200 g sera żółtego
300 g serka topionego śmietankowego
2 małe cebule
litr bulionu warzywnego
2 żółtka
szklanka mleka
Sposób przygotowania
Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy ser mlekiem, aby zmiękł. Do gorącego bulionu dodajemy pokruszony ser kozi i topiony, i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Pokrojoną cebulkę podsmażamy na patelni i dorzucamy do garnka z zupą. Dodajemy żółty ser z mlekiem i gdy ser się rozpuści - zestawiamy garnek z ognia na około 5 minut.
Żółtka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy łyżkę zupy do żółtek, mieszamy i wlewamy do garnka. Zupę podajemy na gorąco, np. z grzankami z białego chleba podpieczonego na patelni z przyprawami, lub z przekąską z gotowego ciasta francuskiego, pokrojonego na plasterki, zawiniętego, posypanego serem żółtym i słodką papryką, i upieczonego w 180°C przez 15 minut.
Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!