TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Lipca 2019, 00:38
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Drób jest dobry

Drób jest dobry

Skrzydełka na ryżu

Składniki
1 kg skrzydełek
z kurczaka
4 szklanki ryżu
3 cebule
Przyprawy:
2 ząbki czosnku
1 łyżka bazylii
1 łyżka tymianku
1 łyżka oregano
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Sos:
1 ząbek czosnku
6 szklanek wody
1 kostka masła
2 łyżki wegety
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
6 łyżeczek ketchupu

Polacy coraz częściej sięgają po mięso z kurczaka, dzięki czemu roczne spożycie tego mięsa wzrasta i aktualnie wynosi 27 kg na rok. Polski drób jest bardzo ceniony za granicą. Warto włączyć go do swojej diety, ponieważ ma wysoką wartość odżywczą, jest bogaty w białko, zawiera niewiele tłuszczu, dużą porcję witamin i składników mineralnych. Drób ma delikatne włókna, dlatego jest najczęściej pierwszym rodzajem mięsa włączanym w żywienie niemowląt. Jest również stosowany jako element zdrowego stylu odżywiania i diet leczniczych.

Sposób przygotowania
Skrzydełka myjemy i osuszamy. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z posiekanym czosnkiem i olejem,
i nacieramy nimi skrzydełka. Mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na blachę wysypujemy suchy ryż, układamy pokrojone w plastry cebule oraz skrzydełka.
Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami sosu. Chwilę gotujemy całość, intensywnie mieszając. Skrzydełka zalewamy sosem. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Gdy skrzydełka się zarumienią to przekładamy je na drugą stronę.

Nasza rada!
Aby drób jak najlepiej służył naszej sylwetce, przygotowujmy go beztłuszczowo np. w formie pieczonej, gotowanej czy duszonej. A jeśli już mamy ochotę na kurczaka smażonego, zapomnijmy o panierkach i starajmy się używać
jak najmniejszych ilości tłuszczu.

Justyna Wojczyńska

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!