TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 15 Grudnia 2019, 22:17
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Wesołego Alleluja

Wesołego Alleluja

Wielkanoc to czas odradzania się wiary w siłę Chrystusa, a także drugiego człowieka. Życzę, aby Zmartwychwstały Chrystus ożywił w nas to, co jeszcze uśpione. Niech światło Jego słów prowadzi nas przez codzienność do wieczności. Radosnych, pogodnych Świąt pełnych wiary, nadziei i miłości.
Wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie najbliższych. I oczywiście - smacznych i aromatycznych potraw. Dziś polecamy sos, do zrobienia którego można wykorzystać nadmiar ugotowanych jaj. Proponujemy też babeczki, do przygotowania których możemy wykorzystać twaróg, który po świętach zostanie w lodówce.

SOS WIELKANOCNY

Składniki:
3 jajka
125 ml kwaśnej gęstej śmietany 12%
125 ml majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy majonez, śmietanę, musztardę i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sos możemy przygotować wcześniej. Najlepiej smakuje podawany do pieczonych mięs, szynek lub pasztetów.

BABECZKI TRUSKAWKOWE Z NADZIENIEM TWAROGOWYM

Składniki
1 jajko
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cukru wanilinowego
3/4 szklanki jogurtu truskawkowego
20 g roztopionego masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu truskawkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
100 g twarogu półtłustego
1 żółtko
2 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Składniki ogrzewamy w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Jajko ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt, roztopione masło, przesianą mąkę wraz z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę łyżką, tylko do połączenia się składników. Przygotowujemy nadzienie miksując wszystkie składniki na jednolitą masę. Każdą papilotkę umieszczoną na blasze do babeczek napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. W środek wkładamy 1 łyżkę masy serowej i zalewamy resztą ciasta tak, by całość zajęła ¾ wysokości papilotki. Wykładamy po łyżce ciasta, masy serowej i ciasta tak, by nadzienie było otoczone ciastem. Pieczemy przez 20 -22 minuty. Po wystygnięciu posypujemy babeczki cukrem pudrem lub lukrujemy.

Opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska
/ www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!