TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 11:00
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Rozgrzewający krem z marchwi z pomarańczą i grzankami

Rozgrzewający krem z marchwi z pomarańczą i grzankami

Marchewka to roślina z rodziny selerowatych, która w naturalnych warunkach rośnie w Europie, Azji i północnej części Ameryki. Głównym jej producentem są Chiny (45% światowej produkcji). Marchew zawiera aż 88% wody. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia organizm, obniża poziom złego cholesterolu, wpływa na zęby i goi rany. Zawiera dużą ilość beta-karotenu, witaminy B6 i K. Marchewka jest bardziej odżywcza po ugotowaniu niż na surowo. Jedząc surową marchewkę uwalnia się jedynie 3 % zawartego w niej beta-karotenu. Gdy doda się do niej oleju spożywczego, uwolnić się może nawet 40%.Pierwotnie marchew miała kolor fioletowy. Istnieje ponad 100 odmian tego warzywa. Pomarańczowa marchewka pierwszy raz została wyhodowana w Holandii w XIV wieku. Zjedzenie zbyt dużej ilości marchwi powoduje żółknięcie skóry.

Rozgrzewający krem z marchwi z pomarańczą i grzankami

Składniki
1 kg marchwi
100 g masła
2 cebule
1 pomarańcza
kawałek imbiru
1½ l bulionu
drobiowego
½ pęczka pietruszki

150 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
kilka kromek białego chleba

Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, po chwili dodajemy 50 g masła. Do garnka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, a imbir trzemy na tarce o małych oczkach. Składniki dodajemy do garnka. Ścieramy skórkę z pomarańczy, wyciskamy z niej sok. Dokładamy do garnka i dolewamy bulion. Gotujemy przez 20 minut i blendujmy. Dalej gotujemy na małym ogniu. Dodajemy śmietankę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki: Odcinamy skórki z chleba, a jego miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i 40 g masła, wrzucamy kawałki chleba i smażymy do czasu zarumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Warto wiedzieć!

W stanie Minnesota w USA, Christopher Qualley wyhodował największą marchewkę na świecie. Ważyła aż 10,17 kg! Marchewka nie jest głównym pożywieniem królików, tak jak jest to przedstawiane w bajkach. Królik nie może jeść za dużo tego warzywa, ponieważ zawiera ono dużo cukru.

Justyna Wojczyńska

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!