Papryka nadziewana warzywami
Składniki
- 3 czerwone papryki
- 10 zamrożonych kostek szpinaku w liściach
- 1 szklanka krojonej
- w kostkę surowej
- marchewki
- kilka różyczek kalafiora (może być mrożony)
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy szpinak, marchewkę i kalafior. Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy je, odlewając płyn do miski. Warzywa doprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę przecinamy na pół lub zostawiamy w całości, wycinając gniazda nasienne. Nakładamy farsz do papryk, układamy je w blaszce do pieczenia tak, by się nie przewracały. Na spód wlewamy odlanego płynu z gotowania warzyw. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową, pieczemy około 40 min. w temp. 180 °C. Zdejmujemy folię i sprawdzamy, czy papryka jest miękka. Kilka minut pieczemy ją bez przykrycia. Przed podaniem posypujemy paprykę posiekaną natką.
Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!