TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 06 Grudnia 2019, 02:35
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Placki cukiniowe

Podróże kulinarne - Grecja

Grecja to wymarzony i popularny wakacyjny kierunek. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: bogatą kulturę, zabytki sięgające czasów starożytnych, przepiękne plaże, ciepłe, czyste i błękitne morze oraz przepyszne jedzenie. Kuchnia grecka ma opinię jednej z najlepszych na świecie. Dawniej różnorodne przysmaki bywały tylko na stoły zamożnych, biedniejsi natomiast musieli zadowolić się warzywami, ziarnami zbóż i owocami. Ze względu na bardzo dobre położenie, Grecja była i jest bogata szczególnie w owoce morza oraz ryby, ale również w przepyszne, skąpane w słońcu owoce.

Placki cukiniowe

Składniki
600 g cukinii (2 niewielkie sztuki)
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
4 jaja
80 g mąki
garść pokrojonego koperku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania
Nieobrane cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i pozostawiamy
na pół godziny w misce. Po tym czasie
odciskamy sok, dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy placki na dobrze rozgrzanym oleju, na patelni. Placuszki smakują najlepiej na ciepło, z sosem tzatziki.

Sos tzatziki

Składniki
1 ogórek
1 ząbek czosnku
200 ml gęstego jogurtu naturalnego, typu greckiego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie
Ogórka ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Zostawiamy na 10 minut w misce. Po tym czasie odlewamy sok. Dodajemy posiekany czosnek, jogurt, oliwę, sól i pieprz. Całość mieszamy. Smarujemy sosem placki cukiniowe. Sosu możemy użyć też do innych potraw warzywnych lub mięsnych.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!