TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 15 Sierpnia 2020, 01:36
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek

Składniki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
500 g kurek, świeżych
3 łyżki oliwy z oliwek

3 szklanki wody
1 kostka rosołowa warzywna
1 łyżka masła
80 g śmietany, 18% tłuszczu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sposób przygotowania
Kurki dokładnie myjemy z piasku. Na dno garnka wlewamy oliwę, wsypujemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy ok. 3 minuty, często mieszając. Dodajemy do garnka pokrojone na kawałki ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Dokładamy kurki, wlewamy wodę, dodajemy kostkę warzywną i masło.
Gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie blendujemy zupę, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz, delikatnie mieszamy. Zupę krem podajemy na ciepło, np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Kurka a może lisica

Złocistożółte grzyby opanowały nasze stragany. Oznacza to, że sezon na kurki jest w pełni! Choć uznaje się, że grzyby te mogą występować w polskich lasach od czerwca, to ich prawdziwy wysyp przypada na koniec lata i jesień. Jakie witaminy można znaleźć w tym popularnym grzybie i jaka jest jego prawdziwa nazwa? Poniżej przedstawiamy ciekawostki na temat kurek, które warto znać!

W biologii kurka funkcjonuje pod naukowym określeniem – pieprznik jadalny. Skąd ta nazwa? Ponieważ starsze grzyby mają nieco pieprzny posmak. Inne określenia, pod którymi „ukrywa się” kurka to m.in. lisica, kurek, liszka, lisiec i stągiewka jadalna.
Białko zawarte w kurkach charakteryzuje się bardzo dużą przyswajalnością, ponadto są one lepszym źródłem β-karotenu niż marchewki czy pomidory!
Kurki, podobnie jak inne grzyby, długo zalegają w jelitach, dlatego nie zaleca się ich jedzenia osobom borykającym się z chorobami układu pokarmowego, seniorom oraz dzieciom.

opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!