TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 12:02
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Zupa cebulowa , cebula

Zupa cebulowa

500 g kości wołowych lub 500 g giczy wołowej z kością
100 g cebuli
100 g selera
100 g pora
pęczek natki pietruszki lub rozmarynu
1500 g wody
10 ziaren pieprzu czarnego
2 goździki
50 g masła
500 g cebuli pokrojonej w 1 cm plastry
2 łyżeczki soli
200 g sera ementaler
bagietka

Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Kości wołowe przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową przeznaczoną do wysokich temperatur. Pieczemy 20 min. W tym czasie 100 g cebuli kroimy w ćwiartki, a seler i por na większe kawałki. Świeże zioła łamiemy na mniejsze kawałki. Układamy na blasze z kośćmi i pieczemy całość kolejne 10 min. Upieczone składniki umieszczamy w dużym garnku, dodajemy wodę, pieprz i goździki. Uruchamiamy bardzo małą moc palnika i gotujemy bulion ok. 2,5 godz. Następnie przecedzamy zawartość garnka, zostawiając płyn. W innym garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę, aż się zarumieni. Staramy się często mieszać, żeby cebula się nie przypaliła. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion i sól, gotujemy na małej mocy palnika 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej miseczki kładziemy 2 kromki bagietki i posypujemy startym na tarce serem. Miseczki z zupą wstawiamy do piekarnika, zapiekamy ok. 15 min, aż ser się stopi, a kromki się zarumienią
Cebula uprawiana jest na całym świecie. Jest bardzo popularnym warzywem ze względu na smak oraz łatwość uprawy i przechowywania. Przygotowanie jej do zjedzenia może jednak być problematyczne.

Cebula uprawiana jest na całym świecie. Jest bardzo popularnym warzywem ze względu na smak oraz łatwość uprawy i przechowywania. Przygotowanie jej do zjedzenia może jednak być problematyczne. Cebula potrafi doprowadzić do płaczu. Wbrew powszechnej opinii to nie przez zapach cebuli płaczemy, lecz przez gaz, który uwalnia się podczas jej krojenia. Im ostrzejszy nóż, którym kroimy cebulę, tym mniej powoduje ona łez. Tępy nóż rozgniata większą ilość komórek cebuli. Cebula wyciągnięta z lodówki powoduje mniejsze łzawienie podczas krojenia. Można ją też przed krojeniem włożyć na chwilę do zamrażarki, lub do zimnej wody. Najlepiej jest ją wtedy obrać. Tak samo możemy postępować z nożem - możemy go schłodzić. Podczas krojenia najlepiej oddychać przez usta. Te proste porady przydadzą się do przygotowania zupy cebulowej z naszego przepisu.

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!