TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 31 Października 2020, 23:33
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Zostrańcie w wierze

Zostrańcie w wierze

Z okazji Wielkanocy pragnę życzyć naszym Czytelnikom, aby wiosenna atmosfera i wiara nie opuszczały Państwa przez cały rok. Życzę wielu łask Bożych, miłości, która wypełnia serca oraz wszelkiej pomyślności. Niech Zmartwychwstały Jezus odnowi w Was wiarę i ufność w Boga, który roztoczy nad Wami opiekę. Niech w tym podniosłym dniu zagości w Waszych sercach zmartwychwstały Jezus Chrystus i napełni je wiarą, miłością i pokojem.

BABKA MARMURKOWA

Składniki:
300 g miękkiego masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
280 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
5 jajek
370 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
1 łyżka proszku do pieczenia
70 g mleka
15 g kakao


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formę do babki natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Do miski wkładamy masło, dodajemy 250 g cukru, cukier wanilinowy, sól, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i 40 g mleka, miksujemy do połączenia składników. Połowę masy przekładamy do przygotowanej formy. Do pozostałego w misce ciasta dodajemy kakao, pozostałe 30 g cukru i pozostałe 30 g mleka, miksujemy. Masę kakaową przekładamy do formy. Dla uzyskania efektu marmurku, mieszamy dwa rodzaje ciasta patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Pieczemy 50-60 min. Babkę po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w formie. Wykładamy ciasto i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.

PIECZEŃ Z MIĘSA MIELONEGO

Składniki:
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 bułka pszenna
1 ząbek czosnku
3 łyżki suszonej żurawiny
sól, pieprz


Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w wodzie. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, sól i pieprz i mieszamy masę rękami. Wrzucamy dobrze odsączoną bułkę podzieloną na kawałki oraz żurawinę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do dwóch foremek aluminiowych o wymiarach 10 x 24 cm. Pamiętajmy, by żurawina nie wystawała ponad powierzchnię mięsa. Pieczemy przez godzinę w 180°C. Gdy mięso zaczyna się rumienić na wierzch foremek kładziemy kawałek papieru do pieczenia. W ten sposób zabezpieczamy mięso przed nadmiernym zarumienieniem. Po upływie czasu pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy mięso jest gotowe. Wyjmujemy foremki z piekarnika i odlewamy powstały w nich płyn. Podajemy na ciepło lub na zimno, jako dodatek do chleba.

opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!