Zawijasy z cukinią i boczkiem
Cukinia to warzywo, z którego można wyczarować dosłownie wszystko – śniadanie, obiad, kolację, a nawet deser, na przykład brownie z cukinii. Warto ją jeść, bo jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w wartości odżywcze.
Składniki:
2 paczki ciasta francuskiego
1 średnia cukinia (500-700 g bez pestek)
1 łyżka mąki pszennej lub kokosowej
80 g sera grana padano
200 g boczku w cienkich plastrach
Sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i bardzo mocno odciskamy z wody. Dodajemy sól, pieprz, mąkę i starty ser. Mieszamy do połączenia. Wykładamy na jedną część ciasta, na całej powierzchni. Przyciskamy drugą częścią. Można kilka razy przejechać wałkiem. Kroimy w paski i na każdym kładziemy plaster lub dwa boczku. Skręcamy i kładziemy na blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!