Zapiekanka makaronowo-serowaSkładniki:
• 250 g makaronu typu sprężynki
• 250 g sera cheddar
(lub innego żółtego sera)
• 30 g masła
• 40 g mąki pszennej
• 340 g mleka
• 1⁄2 łyżeczki soli
+ do ugotowania makaronu
• szczypta pieprzu
• kromka białego chleba - opcjonalnie
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty krócej od czasu podanego na opakowaniu. Żółty ser ścieramy na tarce lub mielimy w malakserze. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przez chwilę podgrzewamy intensywnie mieszając, aż mąka się rozpuści. Wąskim strumieniem dolewamy mleko, całość mieszamy trzepaczką i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser, mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Odcedzamy ugotowany makaron i przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem serowym i dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy posypać całość zmielonym w malakserze chlebem - wówczas otrzymamy chrupiącą warstwę. Pieczemy 15-20 min - do czasu aż wierzch zacznie się rumienić. Zapiekankę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Makaron możemy również zapiec w kokilkach.
Justyna Wojczyńska
Instagram: figazmakiem
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!