TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 22 Listopada 2025, 08:09
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Zapiekane naleśniki z serem

Zapiekane naleśniki z serem 

Wystarczy kilka podstawowych składników, chwila pracy i piekarnik — a efekt zachwyci każdego. To doskonały pomysł na śniadanie, deser lub słodki podwieczorek.

Składniki - naleśniki:
• 500 ml mleka
• 200 ml wody gazowanej
• 3 jajka
• 4 łyżki oleju
• 250 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 2 łyżki cukru

Składniki – nadzienie:
• 500 g twarogu półtłustego
• 2 łyżki śmietany 12%
• 1 jajko
• 40 g cukru
• 2 łyżeczki cukru z wanilią
• opcjonalnie: pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
• cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce łączymy mokre składniki: mleko, wodę, jajka i olej, mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę, cukier i sól, delikatnie mieszamy (możemy użyć miksera). Ciasto ma być płynne. Za pomocą chochelki wylewamy połowę ciasta na blaszkę i pieczemy 8 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg łączymy ze śmietaną, jajkiem, cukrami i ewentualnie ekstraktem z wanilii. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po 8 min wyjmujemy blaszkę z piekarnika i rozsmarowujemy równomiernie na podpieczonym spodzie masę serową. Całość zalewamy pozostałym ciastem naleśnikowym tak, by pokryło nadzienie. Pieczemy 20-30 min, aż góra się delikatnie zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika kroimy zapiekankę na dowolną ilość naleśników i posypujemy do smaku delikatnie cukrem pudrem.

Justyna Wojczyńska
figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!