Zapiekane naleśniki
Jeśli z poprzedniego dnia zostały nam naleśniki, możemy zrobić efektowny i sycący obiad. Ważne, żeby nic się nie zmarnowało.
Składniki:
5 naleśników (niesłodzonych)
120 g pieczonej lub gotowanej piersi z kurczaka
200 g ugotowanej komosy ryżowej
Pół czerwonej papryki
Mała cebula
Kulka mozzarelli
Przecier pomidorowy
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki wody
Sól, pieprz, oregano i bazylia
Wykonanie:
Naleśniki podgrzewamy (łatwiej będą się zawijać). Mięso z kurczaka (może też być z rosołu) kroimy w drobną kostkę, podobnie rozdrabniamy warzywa. Podsmażamy 5 minut na oliwie. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy ją potem na patelnię. Przyprawiamy i dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. Drugą łyżkę przecieru rozprowadzamy w wodzie i dodajemy przyprawy. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Faszerujemy naleśniki, tworząc zamknięte rolki i układamy w sosie. Odsączoną mozzarellę kroimy w plastry i układamy na wierzchu naleśników. Zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 st.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!