Wiosenna terrina
Pyszna i zdrowa terrina (nazwa pochodzi od formy, w której przygotowuje sie danie, a nie jego zawartości) sprawdzi się jako danie śniadaniowe lub przekąskę.
Składniki:
800 g twarogu sernikowego półtłustego
1 szklanka wody
6 łyżeczek żelatyny
250 g szynki wieprzowej kruchej
(jak największe, cienkie plastry)
200 g rzodkiewki (dwa pęczki)
3 pęczki szczypiorku
1 duża lub 2 małe czerwone cebule
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Keksówkę (około 10x25 cm) wykładamy folią spożywczą, a następnie plastrami szynki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody do namoczenia. Resztę wody zagotowujemy i łączymy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do wystudzenia. W misce miksujemy krótko twaróg z solą i pieprzem. Warzywa kroimy w kostkę. Do sera wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Dodajemy warzywa (szczypior na końcu). Wykładamy masę do foremki i przykrywamy szynką, a potem folią. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc.
Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!