Wigilia od kuchni
Naukowcy odkryli, że zapachy najintensywniej ze wszystkich zmysłów przywołują wspomnienia. Prawdopodobnie dlatego u większości z nas woń suszonych owoców, makowca, ryb, korzennych przypraw, grzybów, kapusty czy miodu powoduje tak wielką radość. Wracając do słodkich obrazów i emocji z dzieciństwa widzimy, jak tradycja łączy się i przeplata z nowoczesnością. Także na stołach.
Śledzie pod pierzynką
Składniki
500 g filetów śledziowych a la matias
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml śmietanki kremówki
Sól i pieprz
4 średnie ogórki konserwowe
Wykonanie
Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz oraz jogurt. Śmietankę ubić i połączyć z pozostałymi składnikami. Ozdobić koperkiem.
Zupa gruszkowa
Składniki
150 g suszonych gruszek
2 l wody
1 l bulionu warzywnego lub wody
(wtedy dodajemy włoszczyznę)
Sól, pieprz wg uznania, ziele angielskie (kilka), liść laurowy, kilka goździków, kawałek kory cynamonu
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka masła
Wykonanie
Umyte gruszki moczymy przez noc w wodzie. Nie odcedzamy. Wstawiamy i gotujemy około pół godziny. Dodajemy
bulion i przyprawy. Z mąki, wody i śmietanki tworzymy masę do zagęszczania i zabielenia zupy. Na koniec
dodajemy ocet i masło. Podajemy z makaronem wstążki.
Najlepiej domowym.
Gwiazda makowa
Składniki
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
2 jajka
50 g cukru
50 g masła
200 g zmielonego maku
4 łyżki miodu
Skórka pomarańczowa i garść rodzynek
3 białka
Wykonanie
Z mleka, odrobiny cukru i mąki oraz drożdży robimy zaczyn. Po 20 minutach dodajemy pozostałe składniki i zostawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Mak zaparzamy i odcedzamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki oraz miód. Na koniec ubite na sztywno białka. Przerabiamy ciasto i dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy okrągłe placki. Przekładamy je masą makową. Wyznaczamy środek szklanką i przecinamy wszystkie warstwy najpierw na cztery duże części, a potem każdą z nich jeszcze na trzy kawałki. Zawijamy dwa razy dwa kawałki do siebie. Smarujemy jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 190 st. Można polać lukrem.
Za przepis dziękujemy pani Małgorzacie z Gorzupi. Upominek prześlemy pocztą.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!