Wieniec adwentowy
Ten wegetariański wieniec to świetny pomysł na adwentowy obiad, kolację czy przekąskę. Jest nie tylko bardzo efektowny, ale i pyszny oraz sycący. Nie wymaga dużo pracy, a kryje zdrową natkę pietruszki, pomidorki czy oliwki.
Składniki:
400 g ciasta drożdżowego
lub francuskiego
200 g twarogu półtłustego
50 g obranych namoczonych pistacji
lub pasty pistacjowej (bez dodatków)
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
kilkanaście oliwek
kilkanaście pomidorków koktajlowych
liście świeżego rozmarynu
Wykonanie:
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 30x60 cm. Umytą natkę pietruszki, bez najgrubszych łodyg oraz obrane ząbki czosnku, pistacje, oliwę i twaróg doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie blendujemy do powstania zielonej pasty. Rozsmarowujemy ją na cieście, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Rulon łączymy, aby powstał wieniec. Nacinamy do połowy w 8-10 miejscach. Na wierzchu układamy pomidorki i oliwki. Pieczemy 20 minut w 200 st. z termoobiegiem. Dekorujemy gałązkami rozmarynu.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!