Wielkanoc ze smakiem
Od lat towarzyszą nam te same wielkanocne smaki. Kojarzą nam się z radością zmartwychwstania i atmosferą rodzinnej miłości, bezpieczeństwa i spokoju. Mimo przywiązania do nich warto przełamywać utarte schematy i próbować nowych smaków. Proponujemy dziś ekonomiczny pasztet, kolorową pastę jajeczną i słodką babkę z pistacjami.
Pasztet bomba witaminowa
Składniki:
250 g podsmażonej wątróbki
Średnia cebula
Średnia marchewka
Średnia pietruszka
Pół średniego selera
6 łyżek zielonej soczewicy
1 jajko
Po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
2 łyżki majeranku
Oliwa do smażenia
Sezam i pestki dyni do dekoracji
Wykonanie: Warzywa gotujemy, oprócz cebuli, którą podsmażamy. Soczewicę mielimy w młynku do kawy lub malakserze. Wszystko blendujemy z jajkiem i przyprawami. Foremkę 7x20 cm wykładamy papierem. Pieczemy w 200 st. 35 minut.
Babka mokry piasek
Składniki (foremka średnicy 16-18 cm):
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
80 g masła
1/2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki kaszy manny
3 łyżki mleka
2 łyżeczki olejku waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy jajka, mąkę, mleko, olejek i proszek do pieczenia. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy 40 min. w temp 165 st. Dekorujemy lukrem i pistacjami.
Zawstydzone jajka
Składniki:
4 jajka
200 g twarogu półtłustego
1 łyżka majonezu
50 g ugotowanego buraka
Sól, pieprz i sok z cytryny
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy i wyciągamy żółtko. Dodajemy do niego ser, majonez, buraka i przyprawy. Blendujemy dokładnie na gładką masę. Chłodzimy w lodówce min. 3 godziny. Nakładamy do białkowych „miseczek” tylką cukierniczą.
Zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!