TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:36
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Wielkanoc pełna smaku

Wielkanoc pełna smaku

Jajka, biała kiełbasa, szynka, bakalie to jedne z najpopularniejszych smaków Świąt Wielkanocnych. Między tradycyjnym mazurkiem a góralską chrzanicą znajdzie się miejsce także na współczesną wiosenną roladę.

Mazurki z białą czekoladą

Składniki:
80 g masła 
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody 
2 duże żółtka 
100 g białej czekolady
100 g śmietanki 36%
Bakalie do dekoracji 

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i partiami dodajemy śmietankę. Chłodzimy kilka godzin. Składniki na ciasto zagniatamy i formujemy prostokąty z wyższymi brzegami (od dwóch do sześciu sztuk). Pieczemy 20 minut w 190 st. Po wystudzeniu wypełniamy czekoladą i dekorujemy bakaliami.

Góralska chrzanica

Składniki:
150 g białej kiełbasy
150 g wędzonej szynki
150 g wędzonego boczku
3 litry wody 
Marchew
Pietruszka 
Kawałek selera
Sól, pieprz
150 g dobrej jakości chrzanu 
4 jajka 
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki mąki 

Wykonanie:
Warzywa gotujemy z pokrojonym mięsem, aż zmiękną. Wyjmujemy warzywa. Dodajemy chrzan i śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką oraz przyprawy. Podajemy z jajkami na twardo. 

Wiosenna rolada

Składniki:
2 duże filety z piersi kurczaka (700 g)
400 g brokułów świeżych lub mrożonych
Sól, pieprz
Czosnek granulowany

Wykonanie:
Piersi kurczaka rozcinany i rozbijamy, aby utworzyły prostokąt ok. 20 na 30 cm. Brokuły gotujemy do miękkości i rozgniatamy. Odsączamy z wody. Posypujemy mięso pieprzem i solą. Do brokułów dodajemy wszystkie przyprawy. Rozsmarowujemy je na mięsie i zawijamy roladę. Pieczemy 50 minut w 190 st.

Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!