TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:33
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Warkocze z łososiem

Warkocze z łososiem

Pół wieku temu i dawniej karnawał był czasem zabaw i folgowania sobie przy posiłkach. Współcześnie możemy tylko dziękować Bogu, że żyjemy w dobrobycie, który pozwala na co dzień jeść mięso (w dawnej Polsce jadało się je raz w tygodniu w bogatych domach i raz w miesiącu lub rzadziej w uboższych), egzotyczne warzywa i owoce, świeże ryby z oceanów czy wykwintne desery. Nadal są jednak dania, na które przeciętny Polak nieczęsto może sobie pozwolić, można więc zaszaleć właśnie w karnawale. Dziś zapraszamy na łososia.

Składniki:
porcja ciasta francuskiego XL,
trzy świeże filety z łososia atlantyckiego (600-700 g),
450 g rozdrobnionego szpinaku (mrożony) lub paczka świeżych liści (rozdrobniona w malakserze),
200 g półtłustego sera feta w całości, sól, pieprz, suszony koperek, suszony czosnek, pół cytryny, jajko.
Wykonanie:
Rokładamy płat ciasta francuskiego na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem. Dzielimy na trzy równe kawałki. Oczyszczamy łososia i dzielimy na trzy porcje. Osuszamy, skrapiamy cytryną i przyprawiamy odrobiną soli, szczyptą pieprzu, suszonego czosnku i koperku. Przygotowujemy szpinak (rozmrażamy lub dusimy na patelni świeży). Doprawiamy pieprzem, koperkiem i czosnkiem. Ser feta kroimy na trzy plastry. Układamy go na cieście, następnie układamy łososia i na nim warstwę szpinaku. Ciasto z prawej i lewej strony nacinamy (około 10 kawałków) i zawijamy całość tworząc warkocz. Na wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Z domowego zeszytu

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!