TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 22:46
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Warkocz z polędwicy

Warkocz z polędwicy

Czasami tak niewiele wystarczy, żeby przepędzić nudę z kuchni i by niedzielny obiad wyglądał i smakował inaczej niż zwykle. Polędwiczka wieprzowa w tej odsłonie przybrała formę warkocza. Przygotowana z aromatycznymi ziołami i bez grama tłuszczu po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:
1 - 1,2 kg polędwicy wieprzowej
(dwa solidne i długie kawałki),
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony),
1/2 łyżeczki tymianku,
2 łyżeczki majeranku,
2 gałązki rozmarynu,
2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Mięso kroimy wzdłuż na trzy części i zaplatamy warkocze. Na środku okrągłej foremki o średnicy około 25 cm kładziemy miseczkę około 16 cm średnicy. Wokół niej układamy warkocze i łączymy je wykałaczkami. Przyprawiamy (ząbki czosnku wrzucamy w całości). Przykrywamy całość folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy 40 minut. Następnie zdejmujemy folię i włączamy termoobieg z temperaturą 230 stopni. Pieczemy jeszcze 10 minut. Mięso lekko się zarumieni i zyska chrupiącą skórkę. Podajemy najlepiej zaraz po przyrządzeniu.

Czytelniczka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!