Truskawkowe tiramisu
Uwielbiane przez wielu truskawki są bogate w polifenole i witaminę C, co nadaje im właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Św. Hildegarda nazywała je jedną z „trucizn kuchennych”, co ma pewne uzasadnienie. Rosną blisko ziemi, przez co łatwo łapią pleśnie i bakterie, a także szybko się psują – często już kilka godzin po zerwaniu.
Składniki:
500 g serka mascarpone
2 jajka i 2 żółtka
100 g cukru pudru
700 g truskawek
200 g okrągłych mini biszkoptów
200 g śmietanki 36 procent
Wykonanie:
Jajka zaparzamy i ubijamy z cukrem pudrem
(70 g) w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą) uważając, żeby nie przywierały do naczynia. Gdy powstanie puszysta masa po łyżce dodajemy serek mascarpone ubijając
na najmniejszych obrotach. Połowę umytych truskawek miksujemy na mus i wrzucamy do niego biszkopty.
Mieszamy. Wykładamy na dno dużego naczynia lub czterech mniejszych. Następnie pokrywamy warstwą kremu i posypujemy truskawkami pokrojonymi w kostkę. Na drugą warstwę kremu ponownie wędrują biszkopty w musie. Na wierzchu ozdabiamy bitą śmietaną (30 g cukru) i połówkami truskawek.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!