Truskawkowe śniadanie
Sezon na truskawki w pełni, więc pora się nimi nacieszyć o każdej porze dnia. Do tego podpowiadamy, jak skomponować śniadanie, żeby było zdrowe i pełnowartościowe (miało nie tylko węglowodany powodujące wysoki skok glukozy, ale też białko i dobre tłuszcze).
Owsianka truskawkowa
Składniki:
200 ml mleka
7 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych
30 g orzechów
2 kostki gorzkiej czekolady
5 truskawek
Wykonanie:
Płatki gotujemy na mleku i dodajemy umyte owoce, orzechy i czekoladę.
Tosty francuskie
Składniki:
4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
1 jajko
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki oliwy
3 truskawki
50 g sera koziego
Listki świeżej mięty
Wykonanie: Jajko z mlekiem roztrzepujemy, a patelnię smarujemy oliwą. Pieczywo moczymy z obu stron i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zrumienienia. Układamy ser, oczyszczone truskawki i listki mięty.
Odżywczy koktajl
Składniki:
8 truskawek
1 banan
1 łyżka masła orzechowego
150 g skyru
Wykonanie:
Składniki (owoce obieramy i myjemy) blendujemy dokładnie i rozlewamy do szklanek.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!