TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 08:35
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Tradycyjne pączki

Tradycyjne pączki

Na życzenie naszych czytelników prezentujemy sprawdzony przepis na jedne z ulubionych polskich, słodkich przekąsek - pączki. Zapomnijmy dziś o ich kaloryczności (klasyczny pączek to 340 kalorii), a po ich zjedzeniu pamiętajmy o spacerze i lekkiej kolacji. Przepis można wykorzystać w Tłusty Czwartek, który w tym roku przypada 28 lutego. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Najczęściej w Tłusty Czwartek zjadamy pączki i faworki, zwane chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem lub mięsem. Dziś dominują pączki ze słodkim nadzieniem. Staropolskie przysłowie mówi: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Zatem pieczmy pączki, bo Tłusty Czwartek już niedługo!

Składniki 

1 łyżka drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
1 jajko
4 żółtka jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g masła
1 łyżka rumu
200 g konfitury wiśniowej
szczypta soli
1 l oleju rzepakowego
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

W misce do lekko ciepłego mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Przesiewamy resztę mąki do kolejnego naczynia, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę z jajek, sól, masło, rum i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto, szklanką wycinamy okręgi, lekko spłaszczamy je w dłoni. Na środek kładziemy łyżeczkę konfitury wiśniowej, zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Przykrywamy pączki ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Skrawki ponownie wyrabiamy i robimy kolejną porcję pączków. Rozgrzewamy olej, smażymy pączki z każdej strony przez około 2 minuty. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!