TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 08:48
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Tort bezowy Pavlova z owocami

Tort bezowy Pavlova z owocami

Choć wygląda na skomplikowaną to jednak nie ma się czego obawiać – beza Pavlova jest dziecinnie prosta do zrobienia.
Chrupki wierzch, puszysty środek z delikatną pianką, góra wypełniona kremem i świeżymi, sezonowymi owocami - to charakteryzuje ten wyjątkowy deser. Warto wiedzieć, że nazwa tej bezy pochodzi od nazwiska wybitnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która zasłynęła z roli umierającego łabędzia,
w specjalnie dla niej napisanym balecie.

Składniki
Beza Pavlova:
6 białek
300 g drobnego cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem jagodowy:
250 g jagód
2 łyżeczki żelatyny
250 ml śmietany kremówki 30%
200 g serka mascarpone
30 ml soku z cytryny
40 g cukru

Sposób przygotowania
Beza Pavlova: Rozgrzewamy piekarnik do 150ºC. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy białka będą już ubite to powoli, łyżka po łyżce dodajemy cukier, ciągle miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści (najlepiej to sprawdzić przecierając pianę między palcami. Jeśli nadal są wyczuwalne grudki cukru - miksujemy dalej). Beza ma być gładka, sztywna i lśniąca. Przestajemy miksować, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Bezę nakładamy łyżką na papier do pieczenia wyłożony na blasze z wyposażenia piekarnika. Formujemy łyżką kopczyk. Wstawiamy blachę do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100ºC. Suszymy bezę przez 2,5 - 3 h. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc lub do momentu podania. Musi być chrupiąca na zewnątrz, a w środku o konsystencji pianki.

Krem jagodowy: Żelatynę moczymy w minimalnej ilości zimnej wody, tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut. Jagody, cukier i sok z cytryny zagotowujemy, po czym przesiewamy przez sito. Do ciepłej masy jagodowej dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę i mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo masę jagodową. Schładzamy krem.

Bezę układamy na paterze, wykładamy krem jagodowy, ozdabiamy ulubionymi, sezonowymi owocami i listkami mięty.

Justyna Wojczyńska

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!