TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 25 Sierpnia 2019, 12:06
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Tarta z dynią i serem kozim

Tarta z dynią i serem kozim

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g obranej dyni
200 g sera koziego
2 gałązki rozmarynu
3 jajka
250 ml śmietany kremówki
masło do posmarowania formy
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 °C i pieczemy przez 15 minut. Po wyjęciu i przestygnięciu formy, spłaszczamy ciasto ręką. Kładziemy na nie cieniutkie plasterki dyni, pokruszony ser kozi i rozmaryn. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy zalewę do formy. Zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy tartę około pół godziny, aż zalewa się zetnie.

Ciasto francuskie

Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Jeśli myślisz, że to ciasto to współczesny wynalazek, to jesteś w błędzie, ponieważ było ono znane od dawna. Już w starożytności Rzymianie i Grecy piekli bardzo podobne ciasto z oliwą. Również na wschodzie są podobne wyroby, np. baklawa. We Francji to ciasto było znane już w średniowieczu. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w książce kucharskiej w 1650 roku. Powszechne jest kupowanie gotowych wyrobów z ciasta francuskiego, ale możesz przygotować je samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, jednak proces wymaga czasu, a efekt jest wart poświęceń. Ciasto francuskie otrzymuje się z 2 rodzajów ciast: podstawowego i maślanego. Oba ciasta rozwałkowujemy i składamy na 4 warstwy, po czym dobrze schładzamy. Wałkowanie i schładzanie należy powtarzać 4 – 6 razy. Ciasto piecze się w temperaturze ok 200°C.

Warto wiedzieć!
Jeśli jesteś miłośnikiem wypieków z ciasta francuskiego, to musisz wiedzieć, że sekretem jego kruchości jest długotrwałe wałkowanie, pieczenie w wysokiej temperaturze i wysoka zawartość tłuszczu! Średnio 100 g ciasta francuskiego zawiera 40 g tłuszczu, co przekłada się na jego wysoką kaloryczność.

Justyna Wojczyńska

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!