Tarta sernikowo-owocowa
Przełom sierpnia i września to sezon na śliwki oraz brzoskwinie. To pyszne i zdrowe owoce. Tym razem zapraszamy do przygotowania ich nieco inaczej, niż klasycznie w cieście drożdżowym pod kruszonką.
Składniki:
Ciasto kruche: 1 jajko, 2 szklanki mąki, 120 g masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka zimnej wody.
Warstwa sernikowo-owocowa:
200 g twarogu półtłustego, 150 g skyru naturalnego lub jogurtu greckiego, 1 budyń śmietankowy, 4 łyżki cukru, 3 jajka, 10 śliwek, 3 brzoskwinie.
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę. Składniki na warstwę sernikową blendujemy dokładnie, aż znikną grudki z twarogu. Wylewamy na ciasto. Owoce myjemy i kroimy (śliwki na ćwiartki, a brzoskwinie na ósemki). Układamy na warstwie serowej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-55 minut.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!