TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:33
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Tarta sernikowo-owocowa

Tarta sernikowo-owocowa 

Przełom sierpnia i września to sezon na śliwki oraz brzoskwinie. To pyszne i zdrowe owoce. Tym razem zapraszamy do przygotowania ich nieco inaczej, niż klasycznie w cieście drożdżowym pod kruszonką.

Składniki:
Ciasto kruche: 1 jajko, 2 szklanki mąki, 120 g masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka zimnej wody.

Warstwa sernikowo-owocowa:
200 g twarogu półtłustego, 150 g skyru naturalnego lub jogurtu greckiego, 1 budyń śmietankowy, 4 łyżki cukru, 3 jajka, 10 śliwek, 3 brzoskwinie.  

Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę. Składniki na warstwę sernikową blendujemy dokładnie, aż znikną grudki z twarogu. Wylewamy na ciasto. Owoce myjemy i kroimy (śliwki na ćwiartki, a brzoskwinie na ósemki). Układamy na warstwie serowej i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-55 minut. 

 

Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!