Tagiatelle ze szparagami i imbirem
Składniki:
• 50 g sera parmezan
• 250 g makaronu typu tagiatelle
• 25 g oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 15 g korzenia imbiru
• 2 gałązki rozmarynu
• 500 g zielonych szparagów
• 200 g śmietany 18%
• 1 kostka bulionu warzywnego
• sól do ugotowania makaronu i szparagów
• 1⁄2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce o cienkich oczkach lub mielimy w malakserze. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, 3 minuty krócej od czasu podanego na opakowaniu. W rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce o cienkich oczkach imbir oraz posiekane liście rozmarynu i dusimy 3 minuty pod przykryciem. Odrywamy zdrewniałe części szparagów i gotujemy je w osobnym garnku, w osolonej wodzie, przez 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Z ugotowanego makaronu odlewamy połowę wody. Dodajemy pokruszoną kostkę bulionu, zawartość rondelka, śmietanę i pieprz, gotujemy 3 minuty, mieszając. Odcedzamy szparagi, przelewamy je zimną wodą, kroimy na kawałki i dodajemy do makaronu. Całość mieszamy. Makaron podajemy od razu po przygotowaniu, posypując danie na talerzu startym parmezanem.
Justyna Wojczyńska
figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!