Szakszuka
Dojrzewające w słońcu pomidory, których właśnie teraz jest najwięcej, to skarbnica cennych właściwości odżywczych. Są też pyszne i można je jeść na każdy posiłek. Tym razem proponujemy śniadanie z szakszuką w roli głównej. Potrawa pochodzi z Tunezji.
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
Pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
Garść natki pietruszki lub kolendry
Garść rukoli
4 średnie pomidory
Pół małej czerwonej papryki
2 jajka
Szczypta soli i pieprzu
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Można też dodać chilli
Szczypta kuminu mielonego i gałki muszkatołowej
Wykonanie: Pół cebuli podsmażyć na oliwie, dodać pół małej papryki czerwonej i trzy ząbki czosnku, jeszcze kilka minut podsmażyć na niedużym ogniu, potem dodać pokrojone 4 pomidory z przyprawami. Smażyć aż pomidory się rozpadną, potem wbić jajka i na maleńkim ogniu prażyć około 10 minut. Przykryć na część tego czasu. Posypać zieleniną i podawać z ulubionym pieczywem najlepiej prosto z patelni.
Zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!