TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 22:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Szakszuka

Szakszuka

Dojrzewające w słońcu pomidory, których właśnie teraz jest najwięcej, to skarbnica cennych właściwości odżywczych. Są też pyszne i można je jeść na każdy posiłek. Tym razem proponujemy śniadanie z szakszuką w roli głównej. Potrawa pochodzi z Tunezji.

Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek 
Pół cebuli
2-3 ząbki czosnku 
Garść natki pietruszki lub kolendry 
Garść rukoli 
4 średnie pomidory 
Pół małej czerwonej papryki 
2 jajka 
Szczypta soli i pieprzu 
Pół łyżeczki słodkiej papryki 
Można też dodać chilli 
Szczypta kuminu mielonego i gałki muszkatołowej

Wykonanie: Pół cebuli podsmażyć na oliwie, dodać pół małej papryki czerwonej i trzy ząbki czosnku, jeszcze kilka minut podsmażyć na niedużym ogniu, potem dodać pokrojone 4 pomidory z przyprawami. Smażyć aż pomidory się rozpadną, potem wbić jajka i na maleńkim ogniu prażyć około 10 minut. Przykryć na część tego czasu. Posypać zieleniną i podawać z ulubionym pieczywem najlepiej prosto z patelni.

Zdjęcie Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!