Sylwestrowe krewetki
Wieczór sylwestrowy nie musi być nudny, jeśli postanowimy spędzić go w domu. Możemy nie tylko potańczyć swobodnie,
ale też zaszaleć w kuchni i skosztować potraw, których nie próbowaliśmy.
Składniki:
200 g mrożonych krewetek (białe, duże, są mniejsze od tygrysich,
ale większe od, koktajlowych), 1/2 sałaty lodowej lub główka rzymskiej czy masłowej, 1 duże dojrzałe mango, 1 duże dojrzałe awokado lub dwa małe, 2 czerwone cebule, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, chilli, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Sałatę, obrane mango, awokado i cebulę kroimy w drobną kostkę (sałatę w nieco większą). Układamy warstwowo w salaterkach, jednej misce lub szklankach. Na wierzchu powinno znaleźć się awokado. Polewamy łyżką oliwy i skrapiamy sokiem z cytryny (awokado nie ściemnieje dzięki temu). Na patelni rozgrzewamy oliwę z miodem i wrzucamy krewetki. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną chilli (zależnie od tego, jak ostre dania lubimy). Smażymy aż się zarumienią i okleją glazurą. Wykładamy na przygotowane warzywa. Przed zjedzeniem całość można wyrzucić z naczynia i wymieszać.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!