TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 04 Grudnia 2020, 18:04
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Świeże pieczywo

Świeże pieczywo

Bułki cebulowe z ziołami

Składniki
2 cebule
40 g masła
200 g wody
20 g drożdży świeżych
500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
3 łyżeczki ulubionych suszonych ziół, np. prowansalskich, bazylii czy oregano
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania
Pokrojoną w kostkę cebulę dusimy przez chwilę na rozgrzanym na patelni maśle. Studzimy. Do miski wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże, mąkę, ulubione suszone zioła, cukier, sól i cebulę z patelni. Wyrabiamy ciasto rękami do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy blachę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Ciasto na oprószonym mąką blacie formujemy w wałek i kroimy na 10 równych części, z których tworzymy kule i układamy na blasze. Bułeczki delikatnie spłaszczamy, blachę wkładamy do zimnego piekarnika na 15 min. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C z włożonymi do środka bułkami. Pieczemy 30 minut od momentu włączenia piekarnika.

W jaki sposób przechowywać pieczywo, by przedłużyć jego świeżość?
Lodówka nie jest najlepszym miejscem dla chleba. Świeżo upieczony bochenek najlepiej przechowywać w papierowej torbie i dodatkowo umieścić go w lnianym worku, co ograniczy dostęp powietrza, chroniąc chleb przed wyschnięciem. Doskonale sprawdzi się również chlebak, który będzie odprowadzał wilgoć na zewnątrz.
Najmniej trwałe jest pieczywo pszenne, takie jak bagietka czy kajzerka. Tego rodzaju produkty zachowują świeżość maksymalnie przez 24 godziny. Jeśli chcemy je spożyć dopiero po kilku dniach, powinniśmy je zamrozić. Proces rozmrażania każdego rodzaju pieczywa należy przeprowadzać ostrożnie: bochenek trzeba zawinąć w czystą kuchenną ściereczkę i pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Materiał wchłonie wilgoć, dzięki czemu chleb będzie chrupiący i delikatny w smaku, niczym świeżo wyjęty z piekarnika.

opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!