TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 22:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Słodkie ostatki

Słodkie ostatki

Trudno wyobrazić sobie karnawał, a zwłaszcza ostatki bez faworków, pączków czy innych tłustych wypieków. Bo to taki szczególny czas w roku, kiedy nie należy liczyć kalorii, ale chrupać z radością.   

Hiszpańskie churros

Składniki: 250 ml wody, 70 g masła, opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki drobnego cukru, szczypta soli, 2 jajka, łyżeczka cynamonu, olej do smażenia.

Wykonanie: Wodę z masłem i cukrem (2 łyżki) należy zagotować i dodać mąkę. Dokładnie i energicznie wymieszać. Gdy przestygnie dodać jajka i dobrze wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wyciskać ciastka długości około 10 cm na głęboki, dobrze rozgrzany olej. Smażyć 4 minuty z każdej strony. Posypać cukrem z cynamonem.

Faworki zwane chrustem

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, łyżka spirytusu, łyżeczka cukru, szczypta soli, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, olej do smażenia, puder do posypania. 

Wykonanie: Składniki suche wymieszać na blacie i dodać składniki mokre. Zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej masy. Rozwałkować bardzo cienko i pokroić w prostokąty. Nacinać na środku i przekładać jednym bokiem przez otworek. Smażyć na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju. 

Pączki z konfiturą

Składniki: 3 czubate szklanki mąki pszennej, szklanka ciepłego mleka, 4 żółtka dużych jajek, 3 łyżki cukru, 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych (7 g), 60 g masła, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu, olej do smażenia, 120 g dowolnej konfitury.

Wykonanie: Do miski wrzucamy drożdże, cukier i mąkę (3 łyżki z całości). Zalewamy mlekiem, mieszamy i czekamy 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki (masło roztapiamy i studzimy nieco) i dokładnie je łączymy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrzucamy ciasto na blat posypany mąką i delikatnie przerabiamy, żeby się nie kleiło. Rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i szklanką wykrawamy pączki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Smażymy na głębokim oleju. Nadziewamy konfiturą dużą strzykawką lub odpowiednią tylką i rękawem. Ozdabiamy lukrem. 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!