TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Października 2019, 12:52
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Słodkie kulki z twarogiem

Słodkie kulki z twarogiem

Dania z twarogiem to nie tylko popularne pasty twarożkowe na słono, na słodko lub na ostro, klasyczne drożdżówki z serem, naleśniki, racuszki, czy ruskie pierogi, ale także gorące zapiekanki z makaronem lub kaszą, ziemniaczane kulki do obiadu, serowe oponki, czy twarogowe kremy do eleganckich deserów. Polskie białe sery są ponoć najlepsze na świecie, zatem nasze potrawy z twarogiem na pewno się udadzą. Dziś polecamy przysmak łużycki – słodkie kulki twarogowe z ziemniakami.

Twaróg można zrobić samodzielnie

Samodzielne wykonanie twarogu jest bardzo proste. Najlepiej wychodzi wtedy, gdy mamy dostęp do świeżego mleka, które sami poddamy obróbce. Mleko ze sklepu trudniej jest ukwasić. Najlepiej sprawdza się mleko pasteryzowane (a nie UHT). Należy je podgrzać do 22 – 25°C i dodać odpowiednią ilość tzw. „szczepionki”, aby mógł powstać skrzep już po 12-14 godzinach. Ważna jest stała temperatura podczas kwaszenia mleka. Po powstaniu skrzepu, należy przenieść go do sita wyłożonego lnianą tkaniną, co pozwoli na oddzielenie serwatki. Proces można przerwać w każdym momencie, np. gdy konsystencja sera nam odpowiada.

Składniki
500 g ugotowanych ziemniaków
320 g twarogu
140 g mąki pszennej
50 g cukru
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki rodzynek
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
tłuszcz do pieczenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki ubijamy ubijaczką. Dodajemy pozostałe składniki i całość ponownie ubijamy do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy mąki, aby ciasto się nie kleiło. Dłońmi oprószonymi mąką formujemy niewielkie kulki i smażymy je w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło, z sokiem jabłkowym. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!