Śliwki i figi z pieca
Październik to koniec sezonu na śliwki w Polsce, a w krajach Morza Śródziemnego na figi, które są jednym z najczęściej wymienianych
w Biblii owoców. Zarówno śliwki, jak i figi to ogromne bogactwo błonnika, który działa zbawiennie na układ pokarmowy.
Składniki:
3 świeże figi
3 duże okrągłe śliwki lub 8 węgierek
100 g sera feta lub innego solankowego
3 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sosu balsamicznego
Szczypta pieprzu i/lub chilli
Świeża bagietka
Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy, przy figach obcinamy końcówki i kroimy w ósemki. Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy na cząstki. Na środku naczynia kładziemy ser, a wokół niego owoce. Dodajemy rozdrobnione gałązki i pieprz czarny lub cayenne (chilli). Pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 st. Po wyjęciu z pieca polewamy miodem i sosem balsamicznym. Serwujemy ze świeża bagietką lub innym ulubionym pieczywem.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!