Śledzie z granatem
Postny śledzik to wciąż jedna z kulinarnych tradycji, która ma się świetnie i zyskuje nowe, pyszne odsłony.
Dziś jedna z nich.
Składniki na 4 porcje:
6 filetów śledziowych bez skóry
3 małe buraczki
Pół owocu granatu
2 małe jabłka
Czerwona cebula
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Świeżo mielony pieprz, szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku 50 minut. Wystudzone obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Podobnie kroimy jabłka, śledzie i cebulę. Łuskamy owoc granatu. Produkty układamy warstwowo, przekładając sosem z połączonego jogurtu, majonezu, przypraw i cytryny. Najwięcej zostawiamy na wierzch.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!