Śledzie w słoiku
Za kilka dni rozpoczyna się Wielki Post. Najważniejszy jest oczywiście jego wymiar duchowy i religijny, jednak także ten wymiar fizyczny nie pozostaje bez znaczenia. W kuchni królują więc dania postne. Wśród nich często pojawiają się ryby, jak choćby śledzie.
Składniki:
500 g płatów śledziowych solonych lub w occie, cebula, 3 ziemniaki, 2 marchewki, pietruszka, pół dużego selera, 2 jajka, 4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Płaty śledziowe należy namoczyć i oczyścić ze skóry, następnie osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Ułożyć w słoiku, na półmisku lub w przezroczystej misce. Cebulę posiekać drobno i ułożyć na śledziach. Posmarować cienką warstwą majonezu. Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę trzeba ugotować, podobnie jak jajka (na twardo). Wystudzić i zetrzeć na tarce na największych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem według uznania. Można warzywa układać warstwowo lub wymieszać je. Całość rozłożyć na śledziach i cebuli, a następnie posmarować pozostałym majonezem. Ugotowane na twardo jajka wystudzić i obrać. Również zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Rozsypać na warzywach i śledziach. Można ozdobić świeżą pietruszką lub koperkiem.
W rubryce „Z domowego zeszytu” publikujemy przepisy naszych Czytelników. Tym razem jest to propozycja od pani Marii z Pawłówka pod Kaliszem. Upominek wyślemy pocztą. Czekamy na kolejne przepisy od Państwa.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!