Sernik nowojorski
Latem, szczególnie gdy jest upał, nikt nie ma ochoty na skomplikowane dania. Na zrobienie tego sernika potrzeba dosłownie kilka minut. Co prawda piecze się dłużej niż klasyczny, ale oszałamiający efekt jest tego wart.
Składniki:
170 g herbatników
i 100 g masła na spód;
1 kg twarogu, 180-200g cukru, 250 ml śmietanki 30 procent,
40 g mąki ziemniaczanej (można też dać dwa budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru), 4 jajka, ziarenka z laski z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 200 g śmietany 18 procent i 30 g cukru pudru na polewę
Wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy, wlewamy 100 g masła
i łączymy. Przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem, podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Sernikowy twaróg łączymy z cukrem
i śmietanką - dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy
4 jajka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej i wanilię, to wszystko miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na herbatniki. Blachę od piekarnika wkładamy pod kratkę, na której umieścimy ciasto i nalewamy wrzątku do 1/3 wysokości. Pieczemy 10 min w 180 stopniach, potem 120 stopni przez 80 minut. Studzimy. 200 g śmietany
kwaśnej mieszamy z 3 łyżkami cukru pudru. Wykładamy na sernik rozprowadzamy równo i chłodzimy.
Za przepis dziękujemy pani Joannie z Kalisza
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!