Serduszka Adasia Asnyka
Czy wiecie już kim był Adam Asnyk? Jeśli jeszcze nie, zdradzę Wam, że był wspaniałym poetą, który przyszedł na świat w Kaliszu i tutaj spędził swoje dzieciństwo i młodość. Kiedy Adaś miał cztery lata, mama powtarzała mu, że nie może robić złych rzeczy i że jeśli zdarzy się, że chłopczyk zrobi coś złego to jej pęknie z żalu serce.
Pewnego dnia Adaś dostał w prezencie zrobione z cukru serduszko, które w środku wypełnione było sokiem. Chłopiec był zachwycony i mimo, że obchodził się z serduszkiem bardzo ostrożnie, w którymś momencie wymknęło się ono z jego małych rączek, upadło na drewnianą podłogę i pękło na kilka kawałków. No i oczywiście wylał się z niego pyszny, owocowy sok. Adaś na ten widok uderzył w płacz. Dorośli zaczęli go pocieszać, tłumaczyć, że sprezentują mu takie jeszcze raz, ale on w ogóle nie chciał słuchać co mówili. „Mamusi pękło serduszko!” – wołał tylko. Bo wyobraźcie sobie, że był pewien, że trzymał w łapkach serce własnej mamy! I, że ono pękło, ponieważ on źle je trzymał to je upuścił. Czyli zrobił coś złego. Mama przytuliła Adasia i wyjaśniła mu, że jej serce jest w doskonałym stanie. Cała ta historia wydarzyła się oczywiście w Kaliszu, więc dla jej upamiętnienia zrobimy dziś małe cukrowe serduszka. A okazją niech będą zbliżające się walentynki.
Potrzebujecie następujących rzeczy i składników:
1) Miski, 2) łyżki, 3) 100 gram cukru pudru, 4) soku wyciśniętego z całej cytryny (wybierzcie z soku pestki), 5) szklanki wody, 6) głębokich foremek w kształcie serduszek lub pojemników do robienia lodu w takim kształcie czy ewentualnie form silikonowych do czekoladek.
Robimy gęsty słodki lukier:
Cukier puder wsypujemy do miski. Dodajemy do niego sok cytrynowy z połówki cytryny i 5 łyżek wody. Mieszamy wszystko tak długo, aż zrobi się gęsta, gładka biała masa. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajcie sok z drugiej połowy cytryny lub kolejne łyżki wody. Jeśli jest zbyt rzadki dosypcie cukru pudru. Gdy masa jest gładka i gęsta wlewamy je do naszych foremek lub pojemników na lód i pozostawiamy do wyschnięcia. Kiedy serduszka są suche wyjmujemy je z foremek. UWAGA: zamiast wody i soku z cytryny możecie użyć niewielkiej ilości soku wiśniowego lub malinowego. Wtedy serduszka będą różowe i będą miały smak soku.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!