Schab ze szparagami
Co prawda sezon na szparagi już się kończy (przepis muszę zrobić dwa tygodnie przed ukazaniem się „Opiekuna”), ale w marketach można jeszcze je spotkać. Zawarty w nich beta-karoten, witaminy C i E świetnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz wzrok, zawarty w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. A to jeszcze nie wszystko!
Składniki:
800 g schabu bez kości
300 g świeżych zielonych szparagów
sól, pieprz, czosnek granulowany
500 g młodych ziemniaków
Wykonanie:
Schab kroimy wzdłuż tak, by powstał prostokąt o wymiarach ok. 25x45 cm. Posypujemy dość obficie przyprawami. Na mięsie układamy umyte i osuszone szparagi po odłamaniu końcówek i zawijamy w roladę. Przewiązujemy białą nitką lekko dociskając. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego i podlewamy odrobinę wodą. Pieczemy w 200-220 (zależnie od grubości płata mięsa) stopniach (góra-dół) przez 50 minut. Otwieramy piekarnik i dorzucamy do naczynia pokrojone pozostałe szparagi oraz połówki młodych ziemniaków. Pieczemy jeszcze 20 minut. Podjemy świeżo po przyrządzeniu. Pieczenie bez przykrycia sprawia, że rolada jest chrupiąca z zewnątrz, a szparagi pełne wody zapewniają, że pieczeń będzie w środku soczysta.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!