Sałatka z burratą
Burrata jest nieco podobna do mozzarelli, ale ma miękkie, kremowe wnętrze. Idealnie komponuje się z owocami i orzechami, szczególnie w sałatkach.
Składniki:
Burrata
1 brzoskwinia
1 nektarynka
1 małe awokado
30 g pistacji
1 sałata rzymska
10 listków świeżej mięty
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
sok z połówki cytryny
Wykonanie:
Sałatę myjemy i poszarpane kawałki układamy na talerzu. Owoce myjemy i kroimy w cząstki. Część listków mięty drobno siekamy lub rozcieramy i dodajemy do połowy oliwy z łyżeczką miodu, którą wylewamy na patelnię. Na tym smażymy nektarynkę i brzoskwinię. Awokado obieramy i blendujemy razem z oliwą, łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Usmażone owoce układamy na sałacie, na środku kładziemy rozkrojoną burratę i listki mięty. Posypujemy wszystko pistacjami i polewamy sosem z awokado.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!