Sałatka z arbuzem i fetą
W upalne dni nie ma nic lepszego niż lekka, kolorowa sałatka, która łączy w sobie słodycz owoców z wyrazistym smakiem sera. Arbuz, borówki i feta to połączenie, które zaskakuje i zachwyca – idealne na piknik, czy spotkanie przy grillu.
Składniki:
• 1⁄2 arbuza
• 1⁄2 szklanki borówek
• 200 g sera typu feta
• 4 łyżki płatków migdałów
• sok z 1⁄2 limonki
• 4 łyżki syropu klonowego/miodu
Przygotowanie:
Arbuza obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Umyte borówki dorzucamy do arbuza. Ser kroimy na kawałki i również dodajemy do miski. Płatki migdałów prażymy na patelni i posypujemy nimi owoce i ser. W kubku mieszamy sok z limonki z syropem lub miodem. Polewamy sosem zawartość miski, delikatnie mieszamy. Całość dekorujemy listkami mięty. Przed podaniem sałatkę najlepiej schłodzić 15 min. w lodówce, by była bardziej orzeźwiająca.
Justyna Wojczyńska
figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!