Rzodkiewki - wspomagają wątrobę i są dobre na trawienie.
Działają jak naturalny antybiotyk przy chorobach dróg oddechowych. Mają też bardzo dużo potasu, który reguluje ciśnienie. Równie cenne są rzodkiewki kiszone - nadal mało popularne.
Rzodkiewki kiszone
3 pęczki rzodkiewek, 4 gałązki kopru, 5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka kolendry, łyżka soli,
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
i litr wody
Oczyszczone rzodkiewki układać w słoikach na zmianę z przyprawami. Zalać wodą z solą. Jeśli nie chcemy słoików pasteryzować można zalać rzodkiewki wrzątkiem.
Sałatka wiosenna
2 pęczki rzodkiewek, 6 jaj na twardo, mała sałata lodowa, pęczek szczypioru i pęczek koperku,
150 g sera feta, łyżka majonezu
i 2 łyżki skyru (gęsty jogurt),
pół łyżeczki pieprzu
Składniki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy, mieszamy i doprawiamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Czytelniczka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!