TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ryba pod pierzynką

Ryba pod pierzynką

Na dobry początek roku warto wprowadzać nowe, zdrowe nawyki. Jest nim także częstsze jedzenie ryb. Ten lekki halibut w zielonym sosie to niebo w gębie.

Składniki:
500 g fileta z halibuta lub dorsza
Duże dojrzałe bio avocado
4 łyżki oliwy z oliwek (2 do sosu, 2 do smażenia ryby)
2 łyżki soku z cytryny i odrobina do skropienia ryby
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy miodowej
Mały por
Świeżo mielony pieprz i sól

Rybę oczyszczamy i osuszamy. Posypujemy solą, pieprzem i polewamy sokiem z cytryny. Smażymy lub dusimy z odrobiną wody czy na parze. W tym czasie wrzucamy do kubka blendera awokado (obrane), oliwę, sól i pieprz oraz musztardę, miód i cytrynę. Na patelni podsmażany krótko posiekany w półplasterki por. Rybę podajemy na pierzynce z aksamitnego sosu i przykrywamy kolejną warstwą musu. Por możemy wymieszać z sosem lub podać obok.

 

Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!