Ryba pod pierzynką
Na dobry początek roku warto wprowadzać nowe, zdrowe nawyki. Jest nim także częstsze jedzenie ryb. Ten lekki halibut w zielonym sosie to niebo w gębie.
Składniki:
500 g fileta z halibuta lub dorsza
Duże dojrzałe bio avocado
4 łyżki oliwy z oliwek (2 do sosu, 2 do smażenia ryby)
2 łyżki soku z cytryny i odrobina do skropienia ryby
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy miodowej
Mały por
Świeżo mielony pieprz i sól
Rybę oczyszczamy i osuszamy. Posypujemy solą, pieprzem i polewamy sokiem z cytryny. Smażymy lub dusimy z odrobiną wody czy na parze. W tym czasie wrzucamy do kubka blendera awokado (obrane), oliwę, sól i pieprz oraz musztardę, miód i cytrynę. Na patelni podsmażany krótko posiekany w półplasterki por. Rybę podajemy na pierzynce z aksamitnego sosu i przykrywamy kolejną warstwą musu. Por możemy wymieszać z sosem lub podać obok.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!