Botwinka, czyli nic innego jak młode buraczki z liśćmi, kusi nie tylko dobroczynnymi właściwościami, ale także niesamowitym smakiem i kolorem.
Różowy chłodnik
Składniki:
pęczek świeżej botwinki
dwa duże ogórki gruntowe
750 ml wody
włoszczyzna świeża lub suszona
150 g gęstego jogurtu,150 g maślanki
pęczek koperku
łyżeczka soli, łyżka cukru
1/3 łyżeczki pieprzu
dwie łyżeczki soku z cytryny
łyżka kwaśnej śmietany do dekoracji
Wykonanie: Gotujemy bulion warzywny około pół godziny i zlewamy do drugiego garnka sam wywar. Dodajemy buraczki pokrojone w małą kostkę, dodajemy cytrynę i gotujemy 10-15 minut. Dodajemy posiekane łodygi i liście botwinką i gotujemy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy i studzimy. Dodajemy jogurt, maślankę oraz ogórek pokrojony w małą kostkę i posiekany koperek.
Wytrawne ciastka z botwinką
Składniki:
275 g ciasta francuskiego (jedna paczka)
żółtko jaja
3 łyżeczki kwaśnej śmietany 12%
sól i pieprz według uznania
kozi ser w krążkach
3 większe młode buraczki z liśćmi
Wykonanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy dowolne kształty i smarujemy żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i przyprawami. Układamy krążki sera oraz cienkie pół plasterki buraczków(po 6 na każde ciastko). Pieczemy w 200 st. z termoobiegiem 10 minut. Posypujemy posiekanymi łodygami i liśćmi botwinki, po czym pieczemy jeszcze 2 minuty.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!