TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 22:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Różowy chłodnik

Botwinka, czyli nic innego jak młode buraczki z liśćmi, kusi nie tylko dobroczynnymi właściwościami, ale także niesamowitym smakiem i kolorem.

Różowy chłodnik

Składniki: 
pęczek świeżej botwinki
dwa duże ogórki gruntowe
750 ml wody
włoszczyzna świeża lub suszona 
150 g gęstego jogurtu,150 g maślanki
pęczek koperku 
łyżeczka soli, łyżka cukru 
1/3 łyżeczki pieprzu 
dwie łyżeczki soku z cytryny 
łyżka kwaśnej śmietany do dekoracji 

Wykonanie: Gotujemy bulion warzywny około pół godziny i zlewamy do drugiego garnka sam wywar. Dodajemy buraczki pokrojone w małą kostkę, dodajemy cytrynę i gotujemy 10-15 minut. Dodajemy posiekane łodygi i liście botwinką i gotujemy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy i studzimy. Dodajemy jogurt, maślankę oraz ogórek pokrojony w małą kostkę i posiekany koperek.

Wytrawne ciastka z botwinką

Składniki: 
275 g ciasta francuskiego (jedna paczka)
żółtko jaja
3 łyżeczki kwaśnej śmietany 12%
sól i pieprz według uznania 
kozi ser w krążkach
3 większe młode buraczki z liśćmi 

Wykonanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy dowolne kształty i smarujemy żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i przyprawami. Układamy krążki sera oraz cienkie pół plasterki buraczków(po 6 na każde ciastko). Pieczemy w 200 st. z termoobiegiem 10 minut. Posypujemy posiekanymi łodygami i liśćmi botwinki, po czym pieczemy jeszcze 2 minuty.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!