TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Roladki z cukinii

Roladki z cukinii

To proste, szybkie danie świetnie zastąpi śniadanie lub kolację. Może też być efektowną przystawką podczas przyjęcia. Dzięki dużej ilości białka jest bardzo sycące.

Składniki (na 12 roladek)
120 g (opakowanie) szynki Prosciuto
100 g żółtego sera w plastrach
Dwie małe cukinie lub jedna średnia
50 startego sera Grana Padano (parmezan)
50 bułki tartej lub kaszy manny
1 jajko
szczypta pieprzu

Wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie paski obieraczką lub na mandolinie. Zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w parmezanie wymieszanym z manną lub bułką tartą z odrobiną pieprzu. Na każdy pasek cukinii kładziemy kawałek szynki, a następnie żółty ser. Zwijamy roladki i kładziemy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 15 minut w 190 stopniach. 

Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!