Roladki z cukinii
To proste, szybkie danie świetnie zastąpi śniadanie lub kolację. Może też być efektowną przystawką podczas przyjęcia. Dzięki dużej ilości białka jest bardzo sycące.
Składniki (na 12 roladek)
120 g (opakowanie) szynki Prosciuto
100 g żółtego sera w plastrach
Dwie małe cukinie lub jedna średnia
50 startego sera Grana Padano (parmezan)
50 bułki tartej lub kaszy manny
1 jajko
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie paski obieraczką lub na mandolinie. Zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w parmezanie wymieszanym z manną lub bułką tartą z odrobiną pieprzu. Na każdy pasek cukinii kładziemy kawałek szynki, a następnie żółty ser. Zwijamy roladki i kładziemy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 15 minut w 190 stopniach.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!