Risotto z kurkami
Te aromatyczne grzyby świetnie komponują
się z kremowym risotto. Będzie ono niebanalnym pomysłem na letnią kolację lub obiad.
Składniki:
• 100 g szalotki
• 50 g masła
• 300 g kurek, oczyszczonych
• 300 g ryżu do risotto
• 60 ml białego wina
• 600 ml wody
• 1 kostka bulionu warzywnego
• 1⁄2 łyżeczki soli
• 1⁄2 łyżeczki pieprzu
• 100 g sera parmezan (płatki lub wiórki)
• rozmaryn lub natka pietruszki - opcjonalnie
Przygotowanie:
Posiekaną szalotkę podsmażamy w garnku na maśle. Po chwili dodajemy pokrojone na kawałki kurki, mieszamy. Po 2 min wsypujemy ryż i dolewamy wino. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Dolewamy trochę wody, dodajemy kostkę bulionu i cały czas mieszamy, aż ryż wchłonie cały płyn. Powtarzamy czynność z dolewaniem i mieszaniem, aż wlejemy całą wodę, a ryż ją wchłonie (powinno to trwać 15-20 min). Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy garnek z palnika. Wsypujemy parmezan, mieszamy i zostawiamy risotto na ok. 10 min. Danie podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, posypane parmezanem i posiekaną natką pietruszki lub rozmarynem.
Wskazówka: żeby dobrze oczyścić kurki należy dodać je do miski, posypać 1 łyżką soli, zalać wrzątkiem, delikatnie przemieszać i zostawić na ok. 3 min. Po tym czasie znów przemieszać i odcedzić kurki łyżką cedzakową. W razie potrzeby wykonać te czynności ponownie.
Justyna Wojczyńska
figazmakiem
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!