Rabarbar i truskawki
Kwaśny rabarbar i słodkie truskawki to świetne połączenie i sprawdzony sposób na wiosenny deser. Soczysta czerwień to nie tylko wspaniały smak, ale także mnóstwo witamin i minerałów korzystnych dla zdrowia.
Składniki: 500 g truskawek, 3 łodygi rabarbaru, 14 g suchych drożdży, 300 g gęstego jogurtu, 180 ml ciepłego mleka, 200 g drobnego cukru, 4 jajka, 4 szklanki mąki pszennej, 100 g roztopionego masła oraz dodatkowo na kruszonkę 60 g masła, 100 g cukru pudru, 150 g mąki pszennej
Wykonanie: Mleko mieszamy z jogurtem, drożdżami i cukrem. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jaja, masło i stopniowo mąkę. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie zagniatamy kruszonkę. Wstawiamy do lodówki. Myjemy i oczyszczamy owoce. Dowolnie kroimy. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy połowę ciasta i 1/3 owoców. Przykrywamy warstwą ciasta i owoców. Na wierzchu posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 minut w 185 st.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!