Puszysty sernik japoński

50 g masła
250 g kremowego serka
100 ml mleka
6 jajek
60 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
140 g drobnego cukru
Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Do miski wkładamy masło, serek i mleko. Mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy z kąpieli wodnej, studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Do przestudzonej masy serowej dodajemy żółtka, przesianą mąkę, skrobię i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia. W osobnym naczyniu umieszczamy białka i szczyptę soli, ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając, do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Ubite białka dodajemy stopniowo do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką, aby białka nie opadły. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia: spód i boki, pozostawiając „kołnierz” z papieru wystający 2 cm nad formę. Formę z zewnątrz owijamy folią aluminiową, by nie dostała się woda i przelewamy masę serową, wyrównujemy. Formę umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce, nalewamy wrzątku do połowy wysokości formy. Pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie obniżamy temperaturę do 135ºC i pieczemy kolejne 30 minut. Pozostawiamy sernik w piekarniku przez 30 minut.
Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!