Puszyste drożdżówki
Jeśli po świętach zalega Wam w lodówce masa makowa lub otwarta torebka z mielonym makiem, warto zrobić te drożdżówki, bo są naprawdę pyszne.
Składniki:
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 jajka i 1 żółtko
3/4 szklanki mleka
Opakowanie suchych drożdży
400 g masy makowej lub 300 g suchego maku
Wykonanie:
Łączymy ciepłe mleko, roztopione masło, drożdże, cukier, jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odkładamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy i smarujemy masą makową (jeśli jest to suchy mak, gotujemy w szklance mleka do wygotowania, dodajemy masło i jedno jajko). Zawijamy w rulon i kroimy na drożdżówki. Każdą z nim przygniatamy na środku trzonkiem drewnianej łyżki, by powstał charakterystyczny kształt. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w 180 st.
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!