TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 09:40
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Puszyste drożdżówki

Puszyste drożdżówki

Jeśli po świętach zalega Wam w lodówce masa makowa lub otwarta torebka z mielonym makiem, warto zrobić te drożdżówki, bo są naprawdę pyszne.

Składniki:
500 g mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru 
1/2 kostki masła 
2 jajka i 1 żółtko 
3/4 szklanki mleka 
Opakowanie suchych drożdży 
400 g masy makowej lub 300 g suchego maku

Wykonanie:
Łączymy ciepłe mleko, roztopione masło, drożdże, cukier, jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odkładamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy i smarujemy masą makową (jeśli jest to suchy mak, gotujemy w szklance mleka do wygotowania, dodajemy masło i jedno jajko). Zawijamy w rulon i kroimy na drożdżówki. Każdą z nim przygniatamy na środku trzonkiem drewnianej łyżki, by powstał charakterystyczny kształt. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w 180 st. 

Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!