TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Puree z selera i pikantny kurczak

Puree z selera i pikantny kurczak

Tym razem prezentujemy danie idealne na obiad lub obiadokolację. Puree z selera i paski kurczaka można podać z różnymi sałatkami (jak zrobiliśmy to w naszej redakcyjnej kuchni) lub z frytkami czy ziemniakami. Połączenie łagodnego musu z selera z pikantnym kurczakiem w miodzie z sosem sojowym i chilli zachwyci nie tylko tych, którzy kochają kuchnię orientalną. 

Składniki:
800 g fileta z piersi kurczaka
800 g selera korzeniowego
125 g płynnego miodu
6 ząbków czosnku
10 g imbiru korzeniowego
50 ml sosu sojowego
300 ml wody
100 ml śmietanki 30 proc.
50 g masła
1 łyżeczka oleju chilli lub płatków chilli
sól i pieprz

Wykonanie:
Seler obieramy i kroimy w kostkę około 1 cm. Gotujemy w osolonej wodzie przez 25-30 minut. Odcedzamy. Dodajemy śmietankę, masło, pieprz i miksujemy na gładką masę. Filet z kurczaka kroimy w paski i smażymy na patelni (może być bez tłuszczu). Miód, olej lub płatki chilli, starty lub drobno pokrojony imbir i czosnek mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy na patelnię do kurczaka i podsmażamy jeszcze przez 10 minut. Na puree z selera układamy kawałki kurczaka i polewamy sosem pozostałym na patelni. 

***

Za przepis dziękujemy pani Mariannie. Pani Marianna otrzymuje upominek od firmy Tadar (deskę bambusową do krojenia oraz kuchenne sitko ze stali nierdzewnej). 

Przypominamy, że dla Czytelników firma ma kod rabatowy 15 % na zakupy w ich sklepie internetowym (tadar.pl). Wystarczy przy składaniu zamówienia wpisać hasło: „Opiekun”. 

„Z domowego zeszytu” to rubryka, w której publikujemy przepisy naszych Czytelników. Wystarczy przesłać je mailowo (opiekun@post.pl) lub listownie na adres redakcji ul. Widok 80-82. Upominki czekają.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!