Proste ciasto z truskawkami

Składniki
Kruszonka: 30 g masła, 25 g cukru, 30 g mąki pszennej, 20 g płatków migdałów, 1⁄2 łyżeczki cynamonu
Ciasto: 350 g świeżych truskawek (połówki bez szypułek), 80 g mąki ziemniaczanej, 260 g mąki pszennej, 170 g cukru, 250 g kefiru, 125 g oleju, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie: Płatki migdałowe siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na kruszonkę dodajemy do miski, zagniatamy do momentu powstania kruszonki, odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i cukier, dodajemy kefir, olej, jajka, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do blachy. Na powierzchni rozkładamy truskawki. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 minut lub do „suchego patyczka”.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!